Drie prijzen op GP-Haren


De Matadoren deden vooral mee in de hogere groepen. En redelijk succesvol. GHilon, onze stap twee trainer, won met 5-5 de A-groep. Een mooie revanche voor het matige optreden in Hoogeveen. De B-groep werd gewonnen door Pranav, met Tigran op drie. Olav haalde net het erepodium niet. In de C-groep werd Nils ook derde. Na twee overwinningen werd Daniel nu 5e. Jonah, nog niet officieel lid, werd derde in de D-groep. Alle uitslagen zijn te zien op de NOSBO-site.Jeugdclubcompetitie NOSBO


De Matadoren deden met drie teams mee aan de regionale clubcompetitie. Zoals gewoonlijk mochten ook teams uit de FSB meedoen. Dat waren er drie. Samen met 11 NOSBO-teams (geen record zoals men denkt) werden 7 ronden Zwitsers gespeeld.  

Het eerste D-team speelde een prima toernooi en speelde uiteindelijk tegen alle topteams. Eerst werd met 4-0 van het derde gewonnen, daarna gelijk tegen de latere kampioen Ten Boer. Philidor was iets te sterk, maar daarna werd twee keer met 4-0 gewonnen. Omdat STaunton in de voorlaatste ronde met 3-1 won, moest in de laatste ronde niet worden verloren tegen Paardensprong. Dat was nog een hele klus. We kwamen met 2-1 achter, maar Olav had een zeer goed eindspel, maar wel met ongelijke lopers, dus waren er ook remisekansen. Met promotie- en matdreigingen wist hij uiteindelijk een loper te winnen, en maakte het daarna zeer efficient af. Een vijfde plaats, omdat Ten Boer 2 profiteerde van het Zwitsers systeem en ons nog voor ging. Volgend seizoen wacht een NK-ronde.

Tigran had het waar aan het eerste bord: 3-7, maar wel tegen een hoge tegenstand. Olav deed het prima aan bord 2 met 4-7. Rots in de branding was Pranav met 6-7. Aan het laatste bord rouleerden Nils en Daniel, beiden met 2-3.

Het tweede team speelde in de middenmoot, maar in de laatste ronde was de jeu eruit en werd met 3-1 verloren, waardoor het team wat wegzakte. Miriam speelde goed, gebruikte vooral haar tijd goed, maar de tegenstanders waren net iets te sterk. Neo haalde 2-6, maar moest ook twee keer aan bord een spelen. Jorrit en Valentijn waren de sterkhouders van het team met 4-6 en 4-5. Tomas scoorde 2-6.

Het derde team  was nog niet sterk genoeg. Veel spelers zitten in stap 1 en 2 of ontbrak het aan ervaring. Het team werd laatste en won geen enkele wedstrijd. 

Tegelijkertijd werd ook het AB-kampioenschap gehouden. Hier werd Staunton tweede. In dit team zaten twee Matadorentrainers en een speler. 

Verslag en alle uitslagen zijn te zien op de NOSBO-site


GP Hoogeveen: veel Matadoren in de prijzen


Op een zonnige zaterdag zaten een kleine 70 jeugdschakers in een buurtcentrum in Hoogeveen te schaken. Voor de Matadoren de moeite waard, want velen deden het goed.

In de B-groep eindigden twee Matadoren op het podium: Daan won de groep met 4,5-5, Tigran werd derde. 

Het was spannend in de C-groep. Pranav werd op onderling resultaat 3e, Olav viel net naast het podium. In groep E had Nils het moeilijk, maar hij scoorde toch drie punten. Het was een rare groep, want normaal wordt je met die score 4e of 5e. Nils werd 7e.

In de F-groep waren de Matadoren duidelijk de sterkste. Daniel won met een 100% score, voor de tweede achter opeenvolgende keer dat hij een groep won. Valentijn werd op 1,5 punt derde.

De G-groep was een prooi voor Jonah, die met 6-7 won. Helaas moest Lucas na drie partijen ziek naar huis. 

Ondanks de warmte buiten was het in de speelzalen koel. Ook de bar was zeer goed, alles voor een euro! 

Een verslag van het toernooi is te lezen op de NOSBO-site.
Jeugdtweedaagse: Olav derde.


Vier Matadoren deden mee aan het zesrondig toernooi met een lange bedenktijd (en notatieplicht). Olav werd derde. Ook Pranav deed het goed met 4 punten. Tigran scoorde er drie, Nils 2.


GP Hoogkerk: zes Matadoren in de prijzen


Tijdens het NK-jeugd vond ook een aantal nevenactiviteiten plaats. Een daarvan was een GP-toernooi. Er deden acht Matadoren mee, waarvan er zes met een prijs naar huis gingen.

In de C-groep, een van de vier zeskampen, werd Olav eerste met 4-5. Hij bleef Djooz Linger op SB-voor. Tigran begon met drie remises, en won en verloor daarna een keer. Met 50% werd hij derde. Pranav begon in de D-groep met 2-2, maar verloor daarna zijn resterende drie partijen en eindigde als 4e. In de F-groep won Nils 6 van de 7 partijen. Hij werd daarmee tweede, want hij verloor van de nummer 1.

Daniel won voor het eerst van zijn schaakleven een GP-groep. In groep H behaalde hij 5,5-7. In dezelfde groep eindigde ook Valentijn op het podium. Met 4,5 werd hij derde. 

Tim speelde zijn eerste officiele toernooi en werd meteen eerste. In groep J behaalde hij 4-6. Broertje Aiden had geen goede dag in de K-groep won slechts een keer. 

Een verslag en uitslagen zijn te zien op de NOSBO-site

PJK FGH: Olav kampioen


Op het PJK van de NOSBO op 21 april werd Olav kampioen in de G-catgorie. Hij won al zijn partijen. Lucas eindigde in de onderste regionen. Een verslag is te zien op de NOSBO-site.


GP Schaakwoude: twee eerste prijzen voor Matadoren


Op het toernooi van Schaakwoude deden de usual suspects mee. In de B-groep won Tigran slechts een partij en werd 7e. De C-groep werd een prooi voor Pranav, die 6-7 scoorde. Pranav is in korte tijd erg sterk geworden.  Olav werd met vier punten vierde. De F-groep werd gewonnen door Nils, met 5,5 punten. Valentijn werd 4e in de G-groep. In de eindstand wordt gedeeld 4e (met vier kinderen) vermeld, maar er is kennelijk niet gekeken naar onderling resultaat. 


GP Emmen: Matadoren in de prijzen


Op het GP-toernooi van ESG werden Tigran en Olav 2e en 3e in de B-groep. Daniel werd laatste in de E-groep. Valentijn en Nils S werden gedeeld 4e in de F-groep. 

Alle uitslagen zijn te zien op de NOSBO-site


Nog meer diploma's


Ook in het Reitdiep en Lewenborg zijn examens afgenomen. Ook waren er nog inhaalexamens in Corpus. Iedereen slaagde.


Opstapje 1: Mayra, Lennon, Sverre, Kaiden, Shane

Stap 2: Lasse, Nils K

Stap 3: Masato, Rienk 


Matadoren op het Paardensprong toernooi


Het Open toernooi van de Paardensprong is dit jaar verplaatst naar Hoogezand. Het Alletta Jacobs College was gastheer. Een school voor 1800 leerlingen, maar er zitten maar 1300 op. Veel lege lokalen dus.

In de topgroep (rating boven 1500) zaten Hylke en Daan. Beide hadden een van de laagste ratings en waren dan ook in de onderste regionenen terug te vinden. Ze scoorden alletwee 2-6, ongeveer volgens hun rating.

In de Open groep meerdere Matadoren. Tigran was steeds in de hoogste regionen terug te vinden en werd uiteindelijk 9e met 6-8, een derde plaats in de D-categorie.

Daniel begon niet best, maar behaalde uiteindelijk 4,5 punten. Miriam, Valentijn en Pranav scoorden 50%. Lucas behaalde 2 punten.

Verslagen en uitslagen op de NOSBO-site.


Matadoren in Assen


Op 18 maart werd in Assen een GP toernooi gehouden. Hieronder de uitslagen van de Matadoren.


groep A: 3e Ghilon

groep D: 2e Olav

groep G: 3e Valentijn

groep H: 1e Nils S

groep J: 1e Pranav


Iedereen dus in de prijzen!


Alle uitslagen zijn te zien op de NOSBO-site


Diploma's


Op 16 februari en 1 maart werd op de afdeling Corpus den Hoorn schaakexamens afgenomen. De volgende spelers slaagden voor hun diploma:


Opstap 1: Joshua, Tymur

Stap 2: Valentijn, Pranav, Lucas

Stap 3: Masato, Rienk, Thomas, Ingmar, Tigran

Stap 4: Hylke, Henk

Stap 5: DaanMatadoren op BSK Groningen


Er deden 137 kinderen mee aan het 35e schaakkampioenschap voor basisscholen dat op 10 februari in het Dok werd gehouden. Het toernooi werd georganiseerd door de Matadoren, Groninger Combinatie en Staunton.

Klasseringen van de Matadoren


3e Olav 7,5-9

7e Daan 7-9

17e Valentijn 6-9

18e Nils S 6-9

19e Tigran 6-9

20e Lucas vd H 6-9

27e Daniel 6-9

30e Neo 6-9

47e Boris 5-9

48e Tim 5-9

84e Aiden 4-9

86e Joost 4-9

92e Lucas 4-9

94e Sverre Schouten 4-9

112e TYmur 3-9

134e Shane Kesimaat 2-9Daan en Olav in subtop NOSBO-E kampioenschap


Op zondag 4 februari werd het NOSBO E-kampioenschap in Hoogkerk gehouden. Er deden drie Matadoren mee. Daan en Olav eindigden als 7e en 8e, met 4,5 en 4-7. Net niet genoeg om naar het NK E te mogen. Nils scoorde drie punten.


Nieuwe afdeling in Lewenborg


Sinds 23 januari is er een nieuwe afdeling in Lewenborg. Wekelijks komen we van 18.30 tot 19.45 bijeen in het Dok. We zijn gestart met 5 kinderen, die na afloop van een sporthopperscursus overbleven. Binnenkort verschijnt er een bericht in de wijkkrant en wordt er reclame gemaakt op scholen.


GP  Philidor Leeuwarden


Op het GP van Philidor, gehouden in Tietjerk, deden zes Matadoren mee. Ze boekten verschillende resultaten.

De A-groep was een prooi voor Ghilon met 4-5. Op OR bleef hij de winnaar van de vorige GP-s, Hendrik Heikamp, voor. TIgran werd met 3 punten gedeeld 4e in de C-groep. Olav, recent veel ratingpunten gewonnen, en nu dus in een echt hoge groep, werd 7e. Daniel werd 3e in de F-groep. Nils S en Valentijn wonnen beide hun groep, respectievelijk G en H.

Alle uitslagen zijn te zien op de NOSBO-site
Matadoren op GP schaakfestival


Tijdens het kerstschaakfestival wordt ook altijd een GP-toernooi gehouden. Verschillende Matadoren deden mee. Hieronder een overzicht:


C-groep: het hele podium bestond uit Matadoren: 1. Hylke, 2. Tigran, 3. Olav 

E-groep: Lucas vd Hof 7e

G-groep: 1. Henk, 8. Nils S

I-groep: 4. Valentijn

J-groep: 10. Joost

M-groep: 4. Lucas H


In de open B-groep van het festival behaalde Ghilon 3,5-9 en Boudenwijn 2-9.

In het compact C werd Sono 2e met 4-5, in compact D behaalde Daan 3-5

GP  Bolsward: alleen Lucas in de prijzen


Bolsward organiseert al jaren een GP-toernooi. Ondanks dat het ver weg is, toch nog 5 Matadoren als deelnemer. Veel vierde plaatsen: Daan, Olav en Nils S konden net niet het erepodium bereiken. DAniel werd zesde in zijn groep. Maar Lucas was bijzonder op dreef. Hij won al zijn partijen in de K-groep en ging met een mooie prijs naar huis.


GP Leek en Schiermonnikoog


Weinig deelnema van de Matadoren aan deze toernooien. In Leek won Olav zijn groep, voor Daniel. Daan en Lucas H werden beide derde, terwijl Tigran 7e werd in zijn groep. 

Op Schiermonnikoog slechts vier deelnemers, maar die vielen alle in de prijzen. Olav won opnieuw, en ook Tigran won zijn groep. Nils S en Daniel werden derde.


Eindstanden Schiermonnikoog, zie NOSBO-site.

We zijn weer begonnen!


Op 7 en 8 september is de club weer begonnen. Zoals altijd met een snelschaaktoernooitje. Donderdag was Lucas de sterkste, hij won al zijn partijen. Een dag later bleek Ghilon voor Hylke de beste. Een week later beginnen de trainingen. Ghilon is dit seizoen een van de stap 2 trainers. Hij vervangt GIanluca.


Schaakexamens


Recent deden verschillende spelers examens voor hun diploma. Voor stap 3 slaagden Daniel en Miriam. Stap 2 werd behaald door Ingmar, Rienk, Jorrit, Tomas en Boris. Helaas slaagden Nils, Lasse, Neo en Twan niet voor hun stappendiploma. 


Daan en Olav op Landelijke Pupillendag


Op 17 juni werd in Spijkenisse het NK voor spelers geboren in 2014, 2015 en 2016 gehouden. Daan en Olav hadden zich bij de regionale pupillendag geplaatst. Olav begon goed met 3-4, maar verloor de laatste drie partijen. Daan speelde constant in de subtop, en werd met 4,5 -7 uiteindelijk 6e van Nederland.

Ga weer naar de NOSBO-site voor een verslag.Sono wint GP-cyclus 2022-2023


Op zondag 11 juni werd het laatste GP-toernooi vna dit seizoen gehouden. Er kwamen maar liefst 117 spelers naar Hoogkerk! Sono moest in de A-groep naar een beslissingsvluggertje de winst aan BErend Visser laten, maar won wel het totaalklassement van de noordelijke GP-cyclus. Ghilon werd derde in de A-groep. In de D-groep won Ingmar de derde prijs, met een beetje geluk. 

In de G-groep was Rienk niet echt op dreef, maar gelukkig won hij nog zijn laastste twee partijen.

Er vielen nog meer Matadoren in de prijzen. Olav werd derde in de J-groep, terwijl DAniel een groep lager op de tweede plaats eindigde. Hij werd 7e in het GP-totaalklassement. 

In groep N speelde Lucas zijn eerste toernooi en won meteen de eerste prijs! Nils werd hier vierde.

Een mooi verslag staat op de NOSBO-site. 


Ghilon 50% op NK D-jeugd


Tijdens het hemelvaartweekend vindt traditioneel het NK voor spelers t/m 12 jaar plaats. Ghilon was als NOSBO-kampioen hiervoor geplaatst. Hij haalde 50%, maar had vooraf iets meer verwacht.

Een verslag is te zien op de NOSBO-site.


Matadoren op Pupillendag


Op zaterdag 13 mei werd in Hoogkerk het regionale kampioenschap in de categorie F, G en H gehouden. In de F-groep (geboren in 2014) deden vier Matadoren mee. Daan was zoals verwacht steeds in de hoogste regionen te vinden en werd uiteindelijk derde. Boris kwam de laatste ronde niet opdagen en eindigde met 3-6 in de middenmoot. De kersverse leden VAlentijn en AIden behaalden 2,5 en 1,5 uit 7.

In de G-groep maakte Olav zijn favorietenrol waar en won met een 100% score. Hij plaatste zich hiermee voor de landelijke pupillendag in Spijkenisse op 17 juni. Lucas en Emre, beiden ook nog maar een week en een dag lid, eindigden in de achterhoede.

Een goed verslag is te lezen op de NOSBO-site


Ghilon op het NK C


Op het NK voor de jeugd in de C-categorie heeft Ghilon 4 uit 9 gehaald. Hij is nog D-speler en kreeg een vrijplaats. 

Voor verslag zie de NOSBO-site.


100% score in Damwoude


Schaakwoude is een klein plaatsje in Friesland, vlak bij Dokkum, met een grote schaaktraditie. SPelers als Sipke Ernst, Eelke Wiersma en Gert-Jan Rauw komen hier vandaan. 

Jaarlijks organiseert men een GP-toernooi, dit jaar met ongeveer 100 deelnemers. Vijf Matadoren deden mee, die allen in de prijzen vielen. 

Het was druk in de speelzaal, maar beter erg vol dan spelers teleur moeten stellen. Lekkere en goedkope koffie, prima sfeer en rommelige prijsuitreiking. Een leuke schaakmiddag!

Ingmar zat in de B-groep. Een teken dat het toernooi wat zwakker bezet was dan een gemiddeld GP-toernooi. Een paar sterke spelers deden mee aan het NK E en anderen in Hoogeveen. Ingmar speelde prima in de voor hem sterke groep en werd derde, terwijl hij als vijfde geplaatst was.

In de C-groep was Thomas als zesde geplaatst, maar hij werd ook derde! In de E-groep moest Hylke de eerste ronde vanwege voetbalverplichtingen missen, en verloor daarna de tweede partij. Net als Fischer in 1972 tegen Spassky knokte hij zich terug en wist ook nog een derde plaats te bemachtigen. Speler van de dag was Rienk, die in de F-groep 100% behaalde en ongeveer 100 ratingpunten won. In de E-groep werd Daniel K tenslotte ook derde.

Uitslagen en verslag op de NOSBO-site.Veel Matadoren op Groninger schoolschaakkampioenschap


In het Denksportcentrum werd afgelopen zaterdag het provinciaal schoolschaakkampioenschap georganiseerd. Er deden 15 teams mee, helaas had een team zich kort tevoren afgemeld. Uit Groningen deden 8 teams mee. De Petteflet had een wildcard gekregen. 

In GSV 2, dat uiteindelijk tweede zou worden, zat Daan aan het tweede bord. HIj behaalde 7,5-9. De Haydnschool telde twee Matadoren. Ghilon won al zijn partijen aan het 1e bord. Daniel scoorde aan bord 30 50%. De school werd uiteindelijk 3e.

De Meander kende drie Matadoren en werd 7e. Thomas en Neo hadden het zwaar aan de eerste borden met 2,5 en 3 uit 8. BOris haalde 4 punten aan het laatste bord. De PEtteflet heeft alleen schoolschakers die ik les geef. Dit team werd 6e en plaatste zich net aan voor de noordelijke finale met Drentse schoolteams. Vooral de score van de 7-jarige Olav Schuls aan bord 2, 7-9, viel op.

Een verslag op de NOSBO-siteGeen successen E-teams


Op 18 maart was het noordelijk kampioenschap voor E-teams. Er deden twee Matadoren teams mee, maar die konden geen potten breken. Ze werden 8e en 9e. Met veel kinderen die hun debuut maakten, was het ook moeilijk succes te boeken. Verslag en eindstand op de NOSBO-site


Sono op dreef


Sono heeft de twee toernooien achter elkaar gewonnen. In Emmen won hij de A-groep van het Grand-Prix toernooi, waardoor hij steviger aan kop gaat in het algemeen klassement. Een week later won hij zijn groep op het rapidkampioenschap van de Groninger Combinatie, en werd zo 75 euro rijker.


Diploma's


In de afgelopen weken hebben diverse kinderen eamen gedaan voor hun schaakdiploma. Op Daniel na slaagde iedereen. 

Opstap: Boris

Stap 1: Lasse, Rienk, Ingmar, Daniel

Stap 2: Thomas L, Marja

Stap 3: Henk, Ruben, Hylke

Stap 5: Abe

Iedereen gefeliciteerd!


De nieuwe jeugdratings per februari


Kijk op de knsb-site


Toernooien PHilidor en Paardensprong


Op het toernooi in Tsjietkerk, vlak bij Leeuwarden hield Philidor haar jaarlijkse GP-toernooi. Sono won de A-groep en staat nu bovenaan in het GP-klassement.  Ghilon werd hier tweede. THomas werd tweede in zijn groep, gevolgd door Ingmar. Daniel viel net buiten de prijzen.

Een week later werd het Paardensprong toernooi gehouden. Hier namen diverse Matadoren aan deel. Sono eindigde in de subtop van de topgroep, Daan werd in de open groep tweede van zijn leeftijdscategorie, DAniel 4e. Ingmar speelde steeds in de hoogste regionen, maar viel net niet in de prijzen. Thomas en Rienk ook niet. 

Uitslagen van dit alles via de NOSBO-site.Veel prijzen voor de Matadoren op het GP-toernooi van Dokkum


Het nieuwe jaar werd geopend met het Grand-Prix toernooi in Dokkum. In een mooie en gezellige speelzaal vonden 78 schakers onderdak, waaronder 8 Matadoren (en twee broertjes en zusjes). Op een paar kleine details na, was het een uitstekend georganiseerd toernooi. Nu nog even een spelerslijst ophangen (met rating en groepsindeling) en wat betere aanduiding van de groepen, en het is perfect.


De NOSBO hield de uitslagen live bij, er was zelfs een bestuurslid overgekomen uit Groningen. Er is een uitstekend programma ontwikkeld, waar de uitslagen, standen, TPR’s  en W-WE snel op internet staan. Toch vind ik nog steeds belangrijk om ook de uitslagen goed op te hangen in de speelzaal. Dat doet eigenlijk alleen Ten Boer goed.


In de J-groep speelde Boris zijn eerste toernooi. Zijn opa, zelf ook een redelijk schaker, had hem opgegeven. Het ging Boris goed af: Hij won al zijn zeven partijen en werd eerste! Hij had met een stap 5 zet kunnen winnen: 1. E4 e5 2. F3 Pc6 3. Pe2 Pf6 4. D3 Lc5 5. Lg5 en nu kan zwart Pxe4 spelen. Op Lxd8 komt Lf2 mat. Dat werd niet gezien, maar Boris won later alsnog.


Drie groepen hoger, in de G-groep, speelden drie Matadoren. Rienk won vijf partijen en werd derde Daniel haalde een puntje minder, goed voor een vierde plaats. Neo schaakt niet slechter dan bovengenoemden, maar kijkt veel minder goed uit. Twee keer herdersmat mag eigenlijk niet voorkomen als je in stap 3 zit. Hij verloor al zijn partijen.


In de F-groep behaalde Thomas 5,5 punten, goed voor een tweede plek. Hij speelt slechts een half jaar en wordt steeds beter. Nu nog iets minder snel ruilen.


Groep B was een prooi voor Daniel V. Hij verloor slechts een partij. Mooi om te zien was de altijd planmatig goede opzet van zijn partijen. Specialiteit van de dag: Lg7 en dan oprukken met pionnen op de damevleugel om de loper tot zijn recht te laten komen. In dezelfde groep werd Abe met 4,5 punten 3e. Zijn partijen zien er altijd heel anders uit. Vaak stukken kriskras door elkaar, altijd chaos on the board. Hij won een keer een eindspel met D tegen D, omdat zijn tegenstander in een röntgenaanval trapte.


Sono mocht een mooie wisselbeker mee naar huis nemen, als winnaar van vorig jaar. Dit jaar ging het iets minder. Hij werd derde in zijn groep met drie punten. 


Uitslagen zijn te vinden op de NOSBO-siteBoris met zijn beker                 Neo tegen Daniel                   Abe tegen Daniel V.


Sucssen voor Matadoren op de ACLO


Traditiegetrouw wordt tijdens het schaakfestival Groningen ook een GP-toernooi georganiseerd. Er waren 78 deelnemers, het maximale aantal. Er deden acht Matadoren mee (en daarnaast nog een flink aantal schoolschakers), waarvan er velen in de prijzen vielen.

De A-groep is bijna altijd een prooi voor Sono. Hij had een week eerder aan de vierkampen meegedaan. Zijn ambitie is om in zijn laatste jeugdseizoen het GP-klassement te winnen.

In de C-groep werd Daan op SB eerste. Hij was verreweg de jongste deelnemer in deze groep en maakt de laatste tijd grote sprongen.

Ook Hylke wordt steeds sterker. Dat resulteert regelmatig in prijzen. Nu werd hij tweede in de E-groep.

De F-groep was een prooi voor ons kersverse lid Ingmar. Hij won al zijn partijen. O.a. van Ruben die in zijn eerste toernooi 3e werd en Rienk, klasgenoot en vriend.

In de G-groep kon Marja, die ook haar eerste toernooi speelde, geen potten breken. Daniel viel voor het eerst niet in de prijzen in de H-groep.


Altijd weer een leuk toernooi in een leuke schaakomgeving. Het is jammer dat de zaal meer op fysieke sporten gebouwd is en nogal galmt. Er zijn weinig zitplaatsen voor ouders, die liever in de zaal zijn om hun kinderen te zien spelen dan in de mooie barruimte te vertoeven.  Er waren hele mooie bekers en een verloting. Maar een pauze voor wedstrijdleiders is niet nodig, gewoon lekker doorgaan, vrijwel iedere speler heeft wel eens een korte partij en dus een gratis pauze. 

Leuke sfeer, veel mensen, veel goede geluiden, alleen schrijf en spreek je woorden als tweede en derde niet met een s aan het eind.

Uitslagen en verslag staan ook op de NOSBO-site

Ingmar tegen Ruben
Matadoren in de prijzen in St. Annaparochie


vlak voor de kerstvakantie organiseert Lasker altijd een GP-toernooi. Er deden bijna 80 kinderen mee, waaronder zes Matadoren aan mee, waarvan er vijf in de prijzen vielen. Sono won de A-groep (voor de zoveelste keer), dit keer met 3,5-6 en op wp. Daan werd 6e in de D-groep. De G-groep werd gewonnen door Thomas L., met Daniel op plaats 3. Ingmar en Rienk speelden hun eerste toernooi, en werden wellicht iets te laag ingedeeld. Ze werden 1e en 2e in de F-groepGeen schaken in de kerstvakantie


In de kerstvakantie is er geen schaken en ook niet op vrijdag 23 december. De buurtcentra zijn dicht. We beginnen weer op donderdag 12 en vrijdag 13 januari. Iedereen prettige feestdagen gewenst!Sono en Abe winnen op Schier

Slechts drie spelers op het jaarlijkse GP-toernooi op Schiermonnikoog. Sono won de hoofdgroep met een 100% score en is nu ook leider in het GP-klassement van de FSB en NOSBO. Abe won de C-groep terwijl DAniel tweede werd in de K-groep.

Meest recente reacties

10.10 | 09:43

hoi hiddo :)
m.v.g masato

12.03 | 08:16

Hebben jullie enig idee wanneer het schaken op vrijdagmiddag weer gaat beginnen?

17.02 | 13:19

Is het mogelijk een keertje vrijblijvend meeste doen op donderdagavond?

20.01 | 11:42

Beste Hiddo,

Is het Superhiddo 50 Toernooi ook voor volwassenen? Ik denk het wel maar op de Nosbo site staat het niet duidelijk aangegeven. Ook omdat je zoveel met jeugdschaak doet.

Groet,
Alex

Deel deze pagina

Uitslagen en standen op de NOSBO-website

Matadoren op GP Buitenpost

Op de eerste zaterdag van de herfstvakantie werd eindelijk weer een GP-toernooi in Friesland georganiseerd. VErschillende Matadoren deden mee.

In de A-groep werd Sono 2e en Ghilon 3e. Abe werd in de B-groep 7e. Daan eindigde als 3e in de D-groep. Hylke behaalde zijn 2e prijs, nu ook werd 2e in de K-groep. In de I-groep werd DAniel 2e. 

Alle uitslagen zijn te zien op de FSB-site

Sono wint GP toernooi Ten Boer

Afgelopen zaterdag werd het eerste GP-toernooi in tijden georganiseerd. Normaal heeft Ten Boer haar toernooi in januari, nu trapte men af. 

Sono werd samen met Ghilon en een STauntonnees eerste in de A-groep. In een barrage versloeg hij beiden en werd dus kampioen. Ghilon werd derde.

Abe werd 3e in de C-groep, waar meerdere spelers tegelijk eindigden. Hylke werd tweede in de K-groep, waarin Thomas Lipsic vierde werd. Daniel werd ook 4e in de L-groep. Hij speelde zijn eerste toernooi.

Wat Daan gedaan heeft, weet ik niet, de uitslagen zijn nog niet compleet. 

Info over clubavond en middag

In het algemeen krijgt iedereen 30-40 minuten training. Daarna volgen partijen. Spelers uit stap 1-2-3 krijgen twee partijen per keer, met een bedenktijd van 15 of 20 minuten. Spelers uit stap 4-5-6 spelen een partij per keer met een bedenktijd van 25 minuten. Noteren is vanaf stap 3 verplicht. Als een derde stapper tegen een lagere stapper speelt, krijgt hij dus 5 minuten meer bedenktijd.

Neem altijd mee: werkboek, pen of potlood en desnoods een gum. En natuurlijk je werkboek!

In de week voordat een vakantie begint, houden we een toernooitje. Dat kan van alles zijn: weggeef, fantasie, handicap, lootjes, bughouse, doorgeef, opdracht. We kiezen per keer een soort toernooi.

Per jaar kun je twee keer examen doen voor een diploma. In januari en in juni of juli.

Schaken begint weer!

Op donderdag 1 september begint het schaken in het Reitdiep weer. Op vrijdag 2 september starten we in de SEmmelstee in Corpus den Hoorn. 

De eerste week is er een snelschaaktoernooi. De week daarop volgen de trainingen.

Jeugdteams kunnen geen potten breken op NOSBO-kampioenschap

Op 9 juli was het laatste toernooi van het seizoen. De NOSBO organiseerde het jeugdteamkampioenschap.

Het E-team van de Matadoren werd 6e van de 8 teams. Daan, nog maar net lid en 8 jaar, deed het goed aan het eerste bord en haalde keurig 50%, met zelfs een remise tegen de Nederlandse kampioen! Miriam en Tomas wonnen beiden twee keer, terwijl Nils aan het 4e bord 3 punten kon bijschrijven. Tomas en NIls behaalden net hun 1e stap diplma, maar missen natuurlijk veel westrijdervaring, ze zijn net 2 maanden lid. Jammer dat Neo niet mee kon doen.

Het D-team werd laatste van de 7 teams. De middenborden faalden. Hylke en Masato verloren al hun 6 partijn. Silvijn weerde zich kranig aan het 1e bord en ook Thomas LIpsic deed het goed aan bord 4. Hij werd topscorer met 3,5-6 (wel een reglementair punt).

Het C-team speelde zonder Matteo, en dat scheelde nog al wat. Nu werd men op bordpunten 2e achter de Paardensprong.

Alle uitslagen, een verslag en foto's zijn te zien op de NOSBO-site

Foto's Matadoren

Boudewijn heeft weer vele foto's gemaakt van de laatste weken bij de Matadoren.

Klik op deze link om ze te bekijken: Foto's Boudewijn

Laatste clubmiddag en -avond

De laatste clubmiddag in de Semmelstee is op vrijdag 1 juli. Op donderdag 7 juli is de laatste clubavond in het Reitdiep. Beide worden afgesloten met een lootjesschaaktoernooi en prijsuitreiking.

NOSBO-stappenkampioenschap

Na corona-tijd doen verenigingnen nog weinig op toernooigebied, gelukkig organiseert de NOSBO allerlei activiteiten. Een daarvan is het NOSBO-stappenkampioenschap, de enige bond die zoiets organiseert.

Er deed een aantal Matadoren mee en een flink aantal schoolschakers.

In stap 1 werd kersvers lid Daan 2e. Hij had een beetje geluk met zijn tegenstanders, omdat een winstpartij uit ronde 2 verkeerd werd ingevoerd. Dit werd later hersteld, waardoor hij 2e werd met relatief weinig weerstandspunten. De schoolschakers eindigden voor het merendeel in de onderste regionen. Emile had echter een groep lager kunnen spelen.

In stap 2 zaten Sytse en Luuk die allebei ook een stap lager hadden kunnen spelen. Vergissing bij de opgave. Ze eindigden in de middenmoot.

In stap 5-6 slechts 4 deelnemers, Sono en Ghilon eindigden als 3e en 4e.

Het toernooi werd goed georganiseerd in een mooie speelzaal. Live-stream, live-verslag op internet, maar wel iets te veel prijzen. 

Eindstanden zijn te zien op de NOSBO-site.

Edelmantoernooi afgelast

Omdat er slechts 5 deelnemers zijn tot nu toe, gaat het Edelamantoernooi niet door. In september is er een ander Edelmantoernooi, op dezelfde leest geschoeid als vorig jaar.

Aankondiging Edelmantoernooi

Edelman/Bedum Schaaktoernooi

i.s.m. Schaakclub Bedum

 

Datum:                     zondag 19 juni 2022

Tijd:                           13.00 – 17.00 uur

Registratie:             12.30 – 13.00 uur

Systeem:                  7 ronden Zwitsers

Bedenktijd:             1 uur per toernooi

Speellocatie:          Eetcafé “De Edelman” Noordwolderweg 1, Bedum

Inschrijfgeld:           5 euro

Prijzen:                     In natura

Toernooiopzet:       Per ronde moeten deelnemers kiezen hoeveel bedenktijd ze voor de komende partij willen gebruiken. De totale bedenktijd voor 7 ronden mag het uur niet overschrijden.

Bijzonderheden:    Eetcafé de Edelman stelt twee consumpties per deelnemer beschikbaar (geen alcohol)

Opgave:                     Hiddo Zuiderweg

                                   superhiddo@hetnet.nl

                                   06-83227313

                                   Uiterlijk 18 juni 22.00 uur

Deelnemerslijst:        www.dematadoren.com

 

Deelnemerslijst per 11 juni

Martin Riksten 2104

Adrian Clemens 2064

Edwin Zuiderweg 1908

Ruben Blokzijl 1237

Yarno Riksten 1000

Matadoren op toernooien

Op het Noordelijk schoolschaakkampioenschap werd Ghilon met de Haydnschool tweede. De Haydnschool had een maand geleden wel het Groninger kampioenschap gewonnen. Daan eindigde met de GSV 2 in de middenmoot.

Op het Open Noordelijk kampioenschap, een week eerder ook in Hoogkerk gehouden, in plaats van het Paardensprong toernooi dat niet doorgang kon vinden, eindigden in de C-categorie Sono, Matteo en Tommaso op de plaatsen 2, 3 en 5. Ghilon werd tweede in de D-categorie. Neo werd 5e in de H-categorie.

Geen schaken tijdens Hemelvaart

Op donderdag 26 mei en vrijdag 27 mei is er geen schaken. Wegens hemelvaart gaat het donderdag niet door en vrijdag is het buurtcentrum dicht.

Sono in de achterhoede op het NK t/m 14

In Almelo werd in de meivakantie het NK voor meisjes en jongens t/m 14, 16 en 18 jaar gehouden. Sono deed mee bij de jeugd t/m 14 jaar. Hij begon met twee nullen, maar kwam goed terug met twee winstpartijen. Daarna wist hij nog slechts een halfje aan zijn totaal toe te voegen. Met 2,5-9 eindigde hij in de achterhoede.

Zie alles op www.njsk.nl

Sono op het Nk

van 1 t/m 7 mei doet Sono mee aan het NK t/m 14 jaar. Je kunt hem zien op de www.njsk.nl

Geen schaken Semmelstee op 6 mei

I.v.m. de vakantie is er geen schaken op 6 mei in de Semmelstee. We zijn er op 13 mei weer

Ghilon de beste van Groningen

Het 33e

Groninger schaakkampioenschap voor basisscholen is voor het eerst gewonnen door de

Haydnschool. De school uit Helpman deed al jaren mee met de top, maar moest tot nu toe altijd het

onderspit delven tegen vaak de GSV en de laatste keer, voor de coronatijd, de Wegwijzer. Nu dus een

eerste plaats, met maar een half puntje voorsprong op de naastgelegen rivaal de GSV. Het Kompas

werd op ruime afstand derde.

Met iemand die 100% scoort heb je natuurlijk een mooie basis voor je teamprestatie. Ghilon Etienne

is een van de weinigen die het toernooi met deze score op zijn naam schreef. Hij zat een aantal jaren

geleden nog op de GSV, maar zijn ouders vonden het beleid voor meer begaafde leerlingen op de

Haydnschool beter en dus maakte hij de overstap. Hij zit in groep 7, dus volgend jaar is hij weer een

van de favorieten om het toernooi op zijn naam te schrijven.

Opmerkelijke nummer 2 was Viaan Gohil. Hij verloor alleen van Ghilon en won al zijn andere 8

partijen, terwijl hij nog maar in groep 4 zit.

Bij de meisjes was de strijd veel spannender. Eline Gommers en Jane Top, beiden van de

Haydnschool, behaalden allebei zes punten, maar Eline had duidelijk meer weerstandspunten.

Omdat er per persoon slechts een beker kon worden gewonnen, konden er in totaal 21 deelnemers

naar het podium worden geroepen voor een van de vele oud-bekers van Jorden van Foreest en David

en Jonathan Slagter, die hun prijzenkast hadden opgeruimd.

Het beste onderbouwteam was dat van de GSV, dat het 2

e

team van de GSV en de Petteflet duidelijk

voor bleef.

Het toernooi trok 88 deelnemers naar het Dok in Lewenborg. Dat was minder dan voorgaande jaren,

toen er juist weer een opgaande trend was. Maar door het uitstel van twee maanden, was er wellicht

meer concurrentie van voetbal en er worden wat minder schaaklessen gegeven dan voor Coronatijd.

Oud-winnaars als de st. Michaelschool, de Vrije school en het Karrepad leverden geen enkele

deelnemer.

Organisatorisch liep alles naar wens. Geen incidenten op sportief vlak, geen ouders die zich onnodig

met partijen bemoeiden, aan het tijdschema werd prima voldaan. De sfeer was kortom uitstekend.

Naast prijzen voor het scholen- algemeen-, meisjes- en groepsklassementen, waren er ook prijzen

voor spelers die wonnen van een van de simultaangevers of snelschakers. Hiervoor waren

voormalige kampioenen Sono Folkers, Levi Sekema, Elia Alia Jorritsma en Tommaso CIoffi

uitgenodigd.

Natuurlijk waren er weer chocoladerepen voor de snelle winnaars, schaakpuzzels, de toernooitoto en

een verloting aan het eind.

Groningen is een stad met een intellectueel publiek. Toch is het jammer dat er vrijwel geen schakers

werden aangemeld door scholen, maar vrijwel iedereen via zijn schaaktrainer naar het toernooi is

gekomen. Scholen zelf lijken weinig belangstelling te hebben voor dit toernooi. Maar wellicht had

men het te druk met de voorbereidingen van het voetbaltoernooi, waar de komende 3

woensdagmiddagen men massaal langs de lijn zal staan. Ook zijn er nog diverse scholen in de stad

waar geen schaakles wordt gegeven, terwijl die in sociaal betere wijken staan waar er voor onze

sport wel belangstelling voor zou moeten zijn. Kortom, de potentie voor dit toernooi zou ver boven

de 150 deelnemers moeten liggen. Aan de organisatie om dat aantal ook daadwerkelijk naar het

toernooi te krijgen.

Geen schaken in Reitdiep tijdens meivakantie

De locatie in het Reitdiep is in mei dicht. Er zijn te weinig kinderen om het schaken door te laten gaan. We beginnen weer op 12 mei.

zaterdag 9 april: BSK Groningen

Op zaterdag 9 april vindt het Groninger schaakkampioenschap voor basisscholen plaats. Info op de site van de Groninger combinatie

GP Emmen: Matadoren podium

Er werd weer een GP-toernooi georganiseerd. Voor het eerst in tijden. Er deden vier Matadoren mee, allen in de A-groep. Sono had weinig slaap achter de rug vanwege een bruiloft, en kon zijn favorietenrol mede daardoor niet waarmaken. Ghilon, net succesvol stap 5 behaald, werd kampioen. De derde Matador op het erepodium was Tommaso. Abe werd 6e in deze groep.

verslag en resultaten, zie de NOSBO-site

schaakexamens

Op vrijdag 25 maart werden er door verschillende kinderen schaakexamens gemaakt. Iedereen behaalde zijn diploma. Voor de stap 6 exaministen, Sono en Tommaso, kan dat op dit moment niet gezegd worden. Deze examens worden door de KNSB nagekeken, die de resultaten via de diplomaconsul aan de club laat weten. 

Aan iedereen die wel geslaagd is, gefeliciteerd!

Stap 1: Elijah

Stap 2: Masato, Ruben, Thomas, Hylke

Stap 4: Abe, Rinse, Daniel 

Stap 5: Ghilon

Sono wint NOSBO-jeugdkampioenschap

Op 5 en 12 maart werd in Hoogkerk het NOSBO-jeugdkampioenschap gehouden. In de E-categorie werd Neo, op zijn eerste individuele toernooi, 7e met 50%. BIj de D-tjes was Ghilon 2e, een tegenvaller, want hij was als eerste geplaatst. In dezelfde categorie werd SIlvijn 7e.

Sono werd overtuigend winnaar in de C-categorie en hoefde slechts een half puntje af te staan. Matteo werd vierde, op wp voor Ghilon, die aan twee toernooien meedeed.

Schaaktesten Semmelstee

Op de Semmelstee werden op 4 maart schaaktesten afgenomen. De meeste kinderen mogen over twee weken hun examen doen. Enkelen waren afwezig en kunnen op 11 maart hun test doen.

Wisselend succes Matadoren op GP Groninger Combinatie

Eindelijk weer een jeugdtoernooi! Maar toen moest alles om 17.00 dicht. Gelukkig kon de GC het aanvangstijdstip iets naar voren schuiven, waardoor iedereen iets na 16.00 klaar was.

Er deden 7 Matadoren mee. Sono had 's ochtends nog een voetbalwedstrijd, maar had nog genoeg energie over om de A-groep te winnen. Ghilon, wel de jongste deelnemer in deze groep, werd 6e een laatste.

De strijd in de B-groep was spannend. De winnaar, Leon van den Berg uit Meppel, verloor de 1e ronde van Abe, en moest vervolgens een inhaalslag plaatsen. Abe was tot de laatste partij in de race voor een prijs, maar verloor van DAniel, waarbij de uitslag ook andersom had kunnen geweest. Nu werd Daniel tweede.

In de C-groep konden de Matadoren geen potten breken. Zowel Rinse als Silvijn behaalden slechts twee punten. Vele goede stellingen waren niet aan hen besteed.

Miriam speelde haar eerste toernooi en werd vijfde in de E-groep. Niet onaardig.

Goed dat de GC het durfde een toernooi te organiseren, maar zoals altijd verliep de organisatie weer rommelig. Groepen die niet op tijd begonnen, groepen van 6 en 8 in een speelzaal, waar dat anders had gekund. Rommelige prijsuitreiking. Kijk toch eens in het draaiboek!

Verder vraag ik mij soms af waar de ratings voor zijn. Om in te delen op niveau. Doe het dan ook! SPelers uit de E- en F- groep die qua rating in de D-groep thuis hoorden en andersom  Spelers zonder rating, die at random werden verdeeld. Waar zijn de startratings gebleven? Altijd een goed systeem gebleken om in te delen. 

uitslagen en standen zijn te zien op de NOSBO-site

Coronamaatregelen 2021

Door de Coronamaatregelen van het kabinet, is de clubmiddag op vrijdag voorlopig van 16.00 tot 17.00 uur. De donderdagavond is tot nader orde afgelast.

Matadoren 8e op NOSBO-kampioenschap E-teams

Op zaterdag 18 september werd door de NOSBO weer een fysiek toernooi georganiseerd. In de Hunzeborgh kwamen 9 teams bijeen om een kampioenschap voor E-teams te spelen. Winnaar werd de Paardesprong, de Matadoren speelden twee keer gelijk en werden 8e. Helaas kon Neo drie wedstrijden niet meespelen. Het team bestond verder uit Masato, Aadith en Ananya.

Start nieuw seizoen

De twee afdelingen starten weer in de week dat de scholen beginnen. Voor de afdeling in de Semmelstee is dat op vrijdag 27 augustus. Voor het Reitdiep is dat donderdag 26 augustus.

Laatste schaakles

Ook in de Semmelstee kan weer geschaakt worden. Op 11 juni zijn we begonnen met een snelschaaktoernooi. Er zijn nog clubmiddagen op 18, 25 juni en 1 juli.

We zijn weer begonnen!

Op 11 april is een beginnerscursus van 6 lessen begonnen aan de locatie aan het Reitdiep. Er doen 11 kinderen mee.

Beginnerscursus bij de Matadoren

Door de lockdown is de Semmelstee nog steeds gesloten. Wanneer we weer kunnen schaken, is totaal onduidelijk. Leden krijgen een mail wanneer het weer kan.

Wel kan er voor 2e en 3e stappers geschaakt worden in onze andere locatie aan in het Reitdiep. Sinds schaken geen sport meer is, mogen schakers bij elkaar komen, alleen buurthuizen zijn gesloten. Gelukkig heb ik zelf de sleutel van deze locatie. De tijd is van 17.30 tot 18.30 uur.

Geen schaken tot nader orde

Vanwege de lockdown is het buurtcentrum de Semmelstee t/m 19 januari dicht. We hopen weer te kunnen schaken op vrijdag 22 januari.

Je kunt ze hier zien: Fotopagina Boudewijn

Foto's Kuikenfuif

Na ruim een half jaar stond er weer een fysiek toernooi in de NOSBO  op de agenda. De KNSB had besloten de Nederlandse jeugdclubcompetitie te laten doorgaan, zodat voorrondes nodig waren. Er was geen C-team, maar wel 9 D-teams (waaronder een uit Friesland) en vijf E-teams. Twee teams waren van ons.

Het toernooi vond plaats in Hoogker, in de bekende locatie. Minder tafels in het cafe en ouders werden niet toegelaten tot de speelzaal, maar voor de rest weinig van Corona te merken. De prijsuitreiking was buiten, dat kon makkelijk met het mooie weer. 

Het toernooi was op een paar kleine minpuntjes na, goed georganiseerd. Duidelijk indeling, die ook op papier werd gepubliceerd, duidelijke wedstrijdleiding en uitslagenbriefjes. Helaas geen naambordjes voor de teams en vooraf geen publicatie van spelers (met rating) per team en speeltempo. Er was live-verslaggeving op de NOSBO-site, erg goed gedaan.

Met een oneven aantal teams is het altijd lastig spelen. Maar er waren per ronde twee teams vrij, en die werden tegen elkaar ingedeeld. Een aardig idee, al zijn E-spelers iha de mindere van de D-spelers. 

Het D-team van de Matadoren was zwaar favoriet en maakte dat ook waar. Er werden hier en daar een paar bordpuntjes gemorst, maar alle wedstrijden werden gewonnen. Tomasso won al zijn partijen en werd topscorer (helaas geen topscorers per bord). Toch waren er nauwelijks walk-overs. Veel partijen waren interessant en er moest hard gewerkt worden voor de punten.

Het E-team miste Ghilon, die bij Staunton speelde. Gijs speelde niet slecht aan het eerste bord, maar kon een paar gewonnen stellingen helaas niet winnen. Silvijn werd topscorer met 3-4. Masato kwam kwailiteit te kort. Arav begon slecht, maar behaalde toch 2-4. Een vierde plaats van de vijf was het resultaat.

Een verslag staat op de NOSBO-site  

NOSBO-team kampioenschappen

Na ruim een half jaar stond er weer een fysiek toernooi in de NOSBO  op de agenda. De KNSB had besloten de Nederlandse jeugdclubcompetitie te laten doorgaan, zodat voorrondes nodig waren. Er was geen C-team, maar wel 9 D-teams (waaronder een uit Friesland) en vijf E-teams. Twee teams waren van ons.

Het toernooi vond plaats in Hoogker, in de bekende locatie. Minder tafels in het cafe en ouders werden niet toegelaten tot de speelzaal, maar voor de rest weinig van Corona te merken. De prijsuitreiking was buiten, dat kon makkelijk met het mooie weer. 

Het toernooi was op een paar kleine minpuntjes na, goed georganiseerd. Duidelijk indeling, die ook op papier werd gepubliceerd, duidelijke wedstrijdleiding en uitslagenbriefjes. Helaas geen naambordjes voor de teams en vooraf geen publicatie van spelers (met rating) per team en speeltempo. Er was live-verslaggeving op de NOSBO-site, erg goed gedaan.

Met een oneven aantal teams is het altijd lastig spelen. Maar er waren per ronde twee teams vrij, en die werden tegen elkaar ingedeeld. Een aardig idee, al zijn E-spelers iha de mindere van de D-spelers. 

Het D-team van de Matadoren was zwaar favoriet en maakte dat ook waar. Er werden hier en daar een paar bordpuntjes gemorst, maar alle wedstrijden werden gewonnen. Tomasso won al zijn partijen en werd topscorer (helaas geen topscorers per bord). Toch waren er nauwelijks walk-overs. Veel partijen waren interessant en er moest hard gewerkt worden voor de punten.

Het E-team miste Ghilon, die bij Staunton speelde. Gijs speelde niet slecht aan het eerste bord, maar kon een paar gewonnen stellingen helaas niet winnen. Silvijn werd topscorer met 3-4. Masato kwam kwailiteit te kort. Arav begon slecht, maar behaalde toch 2-4. Een vierde plaats van de vijf was het resultaat.

Een verslag staat op de NOSBO-site  

Matadoren D kampioen van de NOSBO

Na ruim een half jaar stond er weer een fysiek toernooi in de NOSBO  op de agenda. De KNSB had besloten de Nederlandse jeugdclubcompetitie te laten doorgaan, zodat voorrondes nodig waren. Er was geen C-team, maar wel 9 D-teams (waaronder een uit Friesland) en vijf E-teams. Twee teams waren van ons.

Het toernooi vond plaats in Hoogker, in de bekende locatie. Minder tafels in het cafe en ouders werden niet toegelaten tot de speelzaal, maar voor de rest weinig van Corona te merken. De prijsuitreiking was buiten, dat kon makkelijk met het mooie weer. 

Het toernooi was op een paar kleine minpuntjes na, goed georganiseerd. Duidelijk indeling, die ook op papier werd gepubliceerd, duidelijke wedstrijdleiding en uitslagenbriefjes. Helaas geen naambordjes voor de teams en vooraf geen publicatie van spelers (met rating) per team en speeltempo. Er was live-verslaggeving op de NOSBO-site, erg goed gedaan.

Met een oneven aantal teams is het altijd lastig spelen. Maar er waren per ronde twee teams vrij, en die werden tegen elkaar ingedeeld. Een aardig idee, al zijn E-spelers iha de mindere van de D-spelers. 

Het D-team van de Matadoren was zwaar favoriet en maakte dat ook waar. Er werden hier en daar een paar bordpuntjes gemorst, maar alle wedstrijden werden gewonnen. Tomasso won al zijn partijen en werd topscorer (helaas geen topscorers per bord). Toch waren er nauwelijks walk-overs. Veel partijen waren interessant en er moest hard gewerkt worden voor de punten.

Het E-team miste Ghilon, die bij Staunton speelde. Gijs speelde niet slecht aan het eerste bord, maar kon een paar gewonnen stellingen helaas niet winnen. Silvijn werd topscorer met 3-4. Masato kwam kwailiteit te kort. Arav begon slecht, maar behaalde toch 2-4. Een vierde plaats van de vijf was het resultaat.

Een verslag staat op de NOSBO-site  

Alle basisschoolkampioenen sinds 1989

Het is lang stil geweest op deze site. Door het Corona-virus lagen alle clubmiddagen en -avonden stil. Sinds twee weken kunnen we weer spelen in de Semmelstee. Kostverloren en Reitdiep blijven voorlopig gesloten.

Een aantal spelers heeft veel online geschaakt de afgelopen tijd. Sono en Tomasso deden mee aan het NK 12 online en deden dat niet onverdienstelijk. Aan het Open NOSBO-toernooi deden Sono en Abe mee. 

Ghilon werd derde op het NK t/m 9 jaar en was ook aardig op dreef op het NK t/m 10 jaar, allen online gehouden. 

Vrijdag 3 juli is het lootjesschaaktoernooi op de Semmelstee. Met het bestuur van het buurthuis ben ik nog conclaaf of openstelling in de zomer.

Eerste clubmiddag komend seizoen

Op de schrikkeldag werd het Paardensprong toernooi gehouden. Een mooi verslag staat op de NOSBO-site, ik ga het hier niet herhalen. Dus slechts een overzicht van de prestaties van de Matadoren.

Sono en TOmmasso werden 1e en 2e in de D-categorie. Sumrud werd derde in de H-categorie. Ghilon eindigde als 2e in de F-categorie. Quinn, AMruth, Matteo, Gianluca en Abe eindigden buiten de prijzen. Abe behaalde wel de op een na hoogste W-we score.

Matadoren in Coronatijd

De afgelopen weken hebben diverse kinderen examen gedaan voor hun schaakdiploma. De meesten slaagden. Hier een overzicht:

Opstap 1: Eva, Ruben, Twan

stap 1: Miumiu, Ashot, Jesper, MIdas

Stap 2: Henk, Ryan, SIlvijn

Stap 3: Ghilon

Stap 5: Tommaso

Matadoren op Paardensprong toernooi

Op 8 februari werd het schaakkampioenschap voor basisscholen georganiseerd. Er deden weinig Matadoren mee, maar velen vielen wel in de prijzen, maar dat is logisch als je bij een club zit.

Sono was de grote favoriet, maar speelde wat nonchalant. Hij moest in de laatste ronde er nog stevig aan trekken om de toernooiwinst binnen te halen. Uiteindelijk won hij met 8-9. Quinn  werd derde van het algemeen klassement, en won groep 6. Amruth werd hier derde. Ghilon was de beste van groep 5.

Van de niet-clubspelers won Gandul Naran de derde prijs van groep 7 en waren de hoogste 2 treedtjes op het erepodium voor Ian Chang en Friso Bosloper, die door mij getraind worden.

Diploma's

Weinig Matadoren op het GP-toernooi van ESG, maar degenen die gingen, wonnen ook!

Sono behaalde 100% in de A-groep en staat nu 1e in het GP-klassement. Abe werd derde in de B-groep.

Verslag en uitslagen op de toernooisite

Groninger schaakkampioenschap voor basisscholen

Boudewijn heeft veel nieuwe foto's van de Matadoren toegevoegd aan zijn fotosite.

Kijk hier

Sono wint in Emmen

In Friesland werden twee toernooien gehouden: Dokkum en Damwoude. IN Dokkum behaalde Sono de eerste plaats in de A-groep, Abe werd eerste in de B-groep. Rinse werd in dezelfde groep 6e. 

Ook in Damwoude waren beide spelers van de partij. Sono werd hier tweede in de A-groep. Deze was voor abe een maatje te groot.

In Ten Boer waren meer Matadoren van de partij. Sono 4e in de A-groep. In de B-groep bestond het hele podiium uit Matadoren. Gianluca won op onderling resultaat voor Matteo. Beiden bleven ze Tommaso een punt voor. Ghilon won de C-groep en had geluk bij de loting: nog een groot speciaal schaakspel. In de D-groep scoorde Abe 50%. In de H-groep werd Amaruth laatste terwijl in de I-groep Silvijn alweer een beker in de wacht sleepte met een tweede plaats.

Het leukste was dat Sumrud zijn eerste beker won. HIj werd derde in de L-groep.

Het toernooi was weer goed georganiseerd en er deden veel spelers mee, bijna 100.

foto's

Het NOSBO-jeugdkampioenschap werd op 3 en 4 januari gehouden. In 4 categorieën werd 7 ronden Zwitsers gespeeld met een bedenktijd van 20 minuten pppp + 5 sec/zet. 

In de E-categorie was Ghilon favoriet. En hij maakte het waar. Met 6,5-7 werd hij kampioen en mag in het Paasweekeind meedoen aan het NK in Waalwijk. En hij is nog maar een F-speler!. Silvijn deed het met een gedeelde vierde plaats ook uitstekend. Hij begon met een overwinning op een van de favorieten en was continu in de subtop van het klassement te vinden. Niet gek voor een beginnede 2e stapper!

Een dag eerder speelde de D-categorie. Hier waren vier Matadoren actief. Op voorhand waren er drie die bij de favorieten behoorden. Van hen haakte Matteo als eerste af. Hij zou op 4,5 punten eindigen, iets onder zijn persoonlijke verwachtingen. Sono behaalde hetzelfde aantal punten, maar had iets meer wp. In de laatste ronde werd het kampioenschap rechtstreeks beslist in het duel tussen Tommaso en Noel Koene, de regerend kampioen. Tommasso won verrassend snel en mag nu naar het NK in Rijswijk, tijdens het hemelvaartweekeinde. Ghilon deed ook hier mee en behaalde vier punten.

In de C-categorie deed Sono mee. Hij had vaak goede stellingen, maar kon het tegen de echte toppers niet bolwerken: drie punten.

BIj de AB-categorie was Gianluca actief. Hij was een van de laagste ratinghouders, maar presteerde verdienstelijk en won behoorlijk wat ratingpunten.

GP-toernooien Januari

Het NOSBO-jeugdkampioenschap werd op 3 en 4 januari gehouden. In 4 categorieën werd 7 ronden Zwitsers gespeeld met een bedenktijd van 20 minuten pppp + 5 sec/zet. 

In de E-categorie was Ghilon favoriet. En hij maakte het waar. Met 6,5-7 werd hij kampioen en mag in het Paasweekeind meedoen aan het NK in Waalwijk. En hij is nog maar een F-speler!. Silvijn deed het met een gedeelde vierde plaats ook uitstekend. Hij begon met een overwinning op een van de favorieten en was continu in de subtop van het klassement te vinden. Niet gek voor een beginnede 2e stapper!

Een dag eerder speelde de D-categorie. Hier waren vier Matadoren actief. Op voorhand waren er drie die bij de favorieten behoorden. Van hen haakte Matteo als eerste af. Hij zou op 4,5 punten eindigen, iets onder zijn persoonlijke verwachtingen. Sono behaalde hetzelfde aantal punten, maar had iets meer wp. In de laatste ronde werd het kampioenschap rechtstreeks beslist in het duel tussen Tommaso en Noel Koene, de regerend kampioen. Tommasso won verrassend snel en mag nu naar het NK in Rijswijk, tijdens het hemelvaartweekeinde. Ghilon deed ook hier mee en behaalde vier punten.

In de C-categorie deed Sono mee. Hij had vaak goede stellingen, maar kon het tegen de echte toppers niet bolwerken: drie punten.

BIj de AB-categorie was Gianluca actief. Hij was een van de laagste ratinghouders, maar presteerde verdienstelijk en won behoorlijk wat ratingpunten.

Opmerkingen

Geert

12.03.2021 08:16

Hebben jullie enig idee wanneer het schaken op vrijdagmiddag weer gaat beginnen?